Translate

Bu Blogda Ara

16 Şubat 2016 Salı

NEDEN LİFLİ BESLENMELİYİZ..?

Uzmanlar her zaman lifli gıdaları tercih etmemize yönelik olarak açıklamalar yaparlar. Bizler de bu açıklamaları pek çok iletişim aracı sayesinde okur, dinler, izleriz. Lifli gıdaların tüketilmesi konusunda sağlık ve beslenme uzmanları arasında bir fikir birliği söz konusudur. Genellikle daha az kalorili olarak görülen lifli gıdalar, zayıflama ürünleri olarak kategorize edilirler. Ancak lifli gıdaların sadece zayıflamakla ilgisi söz konusu değildir. Sağlıklı beslenme denildiğinde akla gelebilecek son derece önemli gıda grupları arasındadır lifli yiyecekler. Peki, bu kadar şöhrete sahip bu gıdalar, aslında ne gibi faydalara sahipler ?

Lifli gıdalar, aslına bakılırsa iki ayrı grupta incelenen gıdalardır. Suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler içeren gıdalar olmak üzere iki ayrı grupta incelenen bu yiyecekler, sağlık açısından pek çok faydalı işleme de aracı olarak, sağlıklı olmamız için hizmet etmektedirler. Suda çözünen lifler, adından da anlaşılacağı gibi suda çözünen bir yapıya sahiptirler ve bu sayede kan şekerini dengelemek, kolesterolü düşürmek, aynı zamanda kalp hastalıklarını önlemek gibi faydaları söz konusudur.
Hali hazırda devam etmekte olan pek çok bilimsel çalışmanın konusu olan suda çözünen lifli gıdalar, jel benzeri bir yapı oluşturarak bağırsaklarda yerini almakta ve bu sayede bedenimizde ortaya çıkan tokluk hissiyatının süresini artırmaktadır. Ayrıca kan şekerini dengelediği bilinen bu gıda türü, özellikle yemeklerde tüketilecek olan tam tahıllı ekmekler, çavdar ekmekleri ya da benzeri gıdalar ile yemek sonrası ani kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek, kan şekerini normal seviyelerde tutmamıza yardım etmektedir. Peki, tokluk hissimizi artırıp kilo vermemize yardımcı olan, kan şekerimizi dengeleyen, kolesterolü düşürüp, kalp hastalıklarının önüne geçebilen bu suda eriyen lif içeren gıdalar nelerdir? Mesela bazı meyveler suda eriyen lif açısından son derece zengindir. Elma, şeftali, muz, nektari, armut, narenciye gibi meyvelerden suda çözünmüş lif desteğini alabiliriz. Ayrıca baklagiller, tam tahıllı gıdalar da benzer niteliklere sahip yiyecekler arasında yer almaktadır.
Suda erimeyen lif içeren gıdalar ise, daha çok sindirim sistemimizi düzenlemek adına çalışmalar sergileyen gıda gruplarıdır. Suda erimeyen lifler, bitkilerde sindiremediğimiz yapılar olarak karşımıza çıkar. Ancak bağırsak faaliyetlerimizin düzenlenmesi adına suda erimeyen liflere de ihtiyaç duyarız. Kuru erik gibi suda erimeyen lif içeren gıdalar bağırsak hareketlerimizin düzenlenmesi adına son derece önemli rol üstlenmişlerdir. Bu kapsam dahilinde kabızlığı önlemek, sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermek, hemoroit gibi rahatsızlıkların önüne geçebilmek adına suda çözünmeyen lif içeren gıdaların tüketimi yaygındır. Suda çözünmeyen lifli yiyecekler aynı zamanda bağırsakta daha uzun süre kaldığı için tokluk hissini artırmaktadır. Suda çözünmeyen lifli gıdalara örnek olarak, havuç, salatalık, soğan, patlıcan, domates, biber, mısır, brokoli gibi sebzelerin yanı sıra, kiraz, portakal, üzüm, ananas, kavun, erik, çilek gibi meyveler de verilebilir.
Herbalife ise bunları hesaplayarak bir mucize olan bitkisel lif tabletlerini çıkarmış ve insanlığın yararına sunmuştur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder